Saturday, July 12, 2008

janko slota.

janko slota je fakt třída. nejenom proto, že je jedním z mála lidí, kteří mě vždy dokážou přesvědčit o tom, že na tom česká politická scéna přece jenom není až tak bledě, jak si mnozí myslíme. a hlavně: když už mystifikovat a vytvářet konspirace, tak aspoň pořádně. ne jak nějakej béčkovej samir hauser. janko vždycky dokáže překvapit. třeba za celej týden a půl, co jsem tady u bábi, atakoval top 10 svých výroků hned několikrát.

třeba jeho reakce na účast prezidentské kandidátky ivety radičové na výročním zasedání smk/mkp (pro méně angažované: strana maďarské koalice). „neuveritelný hnus, toto ... paní radičová by radšej mala byť prezidentkou hordy potkanov, namiesto toho, aby kandidovala na prezidentku slovenského národa.“ následovaly ostré odsudky ze strany opozice, jak už to tak většinou bývá, třeba výzva eduarda kukana, bývalého ministra zahraničí a takykandidáta na prezidenta v minulých prezidentských volbách, aby vláda nesla odpovědnost za slotova slova a distancovala se od nich, načež vystoupila ficova mluvčí a pronesla, že „pán slota nie je členom vlády a ta tak nenesie odpovednosť za jeho slová.“ jasný, ne?

janko ale má respekt. odboj proti maďarským podvratným silám je jeho srdcovka, kterou nehodlá pustit za žádnou cenu. to už i jirka paroubek si radši zajde za šéfíky stem nebo sc&c, aby si zkontroloval, jestli náhodou neříká něco, co by si nemyslela většina jeho oveček. slota ale do maďarů šije hlava nehlava bez ohledu na preference, přestože je druhým nejdůvěryhodnějším politikem na slovensku. jižní slovensko přece může být novým kosovem, kua! svině mongolský jsou všude kolem nás. jeho iniciativa je tak nezdolná a vytrvalá (koneckonců, už i goebbels věděl, že když po někom soustavně hážete bláto, je jisté, že na něm alespoň nějaké smítko ulpí), že už i ministr vnitra kaliňák uvěřil tomu, že by se někdo chtěl sám zmlátit a dělal by to aspoň zpola tak přesvědčivě, jako ed norton ve fight club. a ještě k tomu byl maďarský fundamentalistický separatista. jak si totiž jinak vysvětlit, že robo před veřejností s absolutní vážností vystoupil s tím, že celá kauza se zmlácenou studentkou hedvikou malinovou byla vymyšlenou fingovanou provokací? ale celý je to nakonec jinak. janko na to totiž kápl. celou záležitost zinscenovala maďarská tajná služba. vůbec přitom nevadí, že advokát malinové tvrdí, že v celym případě není ani zbla po tom, co povídá janko. nu, co už.

těžko říct, zda janko představuje pro slušnou a civilizovanou společnost nějaké opravdu reálné nebezpečí. pravděpodobnost, že nasedne se svýma fellas do tanků a srovná budapešť se zemí, sice není zrovna obrovská, ale přesto má mnohem větší vliv než českými médii pranýřovaný dan landa (i když je to taky slušnej kokot); je to vidět například na dosti bázlivých reakcích opozice: například sama radičová na otázku, zda by šla na zasedání smk znovu, odpověděla dost vyhýbavě a skoro jako by hledala slova omluvy. ale kdo by mu to nežral, že jo (viz reakce na youtube, ty fakt stojí za to) … vždyť on přece mluví za nás, je jedním z nás! a tyhlety předáky lze zastavit fakt hodně těžko. pokud se ale nad tím nechcete pateticky pozastavovat, tak musíte uznat, že jeho skeče maj fakt grády.





No comments: