Wednesday, January 10, 2007

Indie + taneční hudba = 2007 ?

Marně hledáte nějakou vážně dobrou novou kytarovku a zároveň se vám stýská po Daft Punk, Chemical Brothers nebo The Prodigy v nejlepší formě? Je tu pro vás příjemná alternativa. Propojování indie kytarovek s taneční hudbou - to je směr, kterým by se měl ubírat rok 2007 – a mně osobně se tento trend hodně zamlouvá.

Druhá deska The Rapture, průkopníků punk-funku nebo dance-punku (nazvěte si to, jak chcete), Pieces of the People We Love, jde oproti eponymnímu debutu LCD Soundsystem anebo Louden Up Now od !!! mnohem více do mainstreamu. Ale prosím, při tomto tvrzení sebou neškubte, nekřivte rty a nevzdychejte, že se kapela zaprodala byznysu. Právě naopak – je to jenom dobře, protože Pieces of the People We Love je asi posluchačsky nejpřijatelnější album tohoto typu. Sice se nedá říct, že je bez much, ale radím vám – nevšimnout si skvělých skladeb jako Don Go Do It, Get Myself Into It a hlavně stejnojmenné Pieces of the People We Love by byla obrovská chyba. Protože zdaleka nejde jenom o The Rapture.

Velmi dobře přijatou druhou desku vloni vydali také leedsko - londýnští Hot Chip. Jmenuje se The Warning a její obal je stejně chytrý a barevný jako jejich hudba. No a za vše mluví jedna z nejlepších věcí nejen z této desky, ale i celého roku - singl Over And Over. Šílený, ujetý, praštěný, neotřelý, originální, skvěle pospojovaný, s dvojitým úžasným rytmem, který vás nutí kroutit zadkem, s neskutečným množstvím perfektních zvuků. To vše pospojované v jeden celek tvoří tento skvělý (i když pro někoho možná fakt až moc švihlý) song. Také Boys from School je skladba založená na geniálním samplu, ale ke konci už trochu ztrácí dech.

Ale to všechno je jenom začátek. Shodou okolností mnoho stylově spřízněných kapel (např. právě výše uvedení) zanedlouho vydává svá druhá alba. Kromě nich se v Británii tvoří odnož, založená na trochu jiných základech, výstižně nazvaná new rave. Na druhou stranu, když se to vezme kolem a kolem, jde ve své nejprostší podstatě o totéž. A debutující kapela Klaxons hrající právě new rave, má nejlepší předpoklady k tomu, aby jí patřil letošní rok. Úspěšné EP, vítězství v anketě MTV2 o nejlepší track roku 2006 za Atlantis to Interzone, podpora v NME, předpověd BBC jako jeden z deseti "Sounds of 2007" a hlavně očekávané album Myths of the Near Future. Potřebujete ještě něco víc?

P.S.: abyste se na to správně naladili, zde máte sampler s tím zřejmě nejlepším z dance-punkové scény + novinka z ještě nevydaného alba Myth Takes od !!!, Heart of Hearts.

Setlist:
1. !!!: Heart of Hearts
2. Hot Chip: Boys from School
3. Hot Chip: Over and Over
4. Klaxons: Atlantis to Interzone
5. Klaxons: Gravity's Rainbow
6. LCD Soundsystem: Daft Punk Is Playing at My House
7. The Rapture: Don Go Do It
8. The Rapture: Get Myself Into It
9. The Rapture: Pieces of the People We Love

No comments: