Sunday, December 24, 2006

Pink Floyd - Live from Earls Court

Předem se přiznávám, že jsem bohužel viděl pouze zkrácený videozáznam tohoto koncertu, ale přesto mi to nedalo a musím o něm napsat pár řádků a napsal bych je, i kdyby tento koncert nevyšel na DVD Pulse.
Ten koncert je prostě... ehm... dokonalý. Jiné slovo mě nenapadá. Už jen po hudební stránce - každá nota je tam, kde má být, improvizace přesně tam, kde se to hodí, o zpěváckém umění Davida Gilmoura se nedá pochybovat a jeho hra na kytaru je obdivuhodná. A vizualizace... O tomhle se jednou bude učit v hudební výchově. Čisté umění. Občas sice hraničí s megalomanstvím - hojné používání laserů, mnoho světel, ale stále je to v rámci mezí. Geniální projekce ve tvaru kruhu ukazuje všechno možné. Od ztvárnění stavů duše (Shine on You Crazy Diamond, On the Run) až po vtipné obrázky vůdců světa (myslím, že Brain Damage).
K tomu si připočítejme letadýlko, které přeletí od nejvzdálenějšího rohu stadionu až do druhého a poté vybuchne (konec On the Run) a máte nevšední zážitek. Ten je ale ještě umocněn v The Great Gig in the Sky. Byl jsem zvědavý, jak si Floydi poradí s živým ztvárněním této skladby, která je protkána éterickým ženským zpěvem, při které má posluchač pocit vznášení se v oblacích. A je to možná ještě lepší než v originále. Tři vokálistky, které se od začátku do konce tak trochu divně pohupují na scéně mnohonásobně vylepšily dojem právě v této skladbě, ve které se dělí o party. Nejpůsobivější je záběr ve chvíli, kdy Gilmour přestane hrát a pouze se dívá na zpěvačku. V tu chvíli máte úžasný pocit a vtáhne vás to přímo do děje - napadne vás, že v tu chvíli musel být Gilmour nesmírně hrdý na to, že je součástí něčeho takového, jako je Pink Floyd.
Pokud budete mít příležitost, určitě si DVD Pulse kupte a nezdráhejte se za něj dát nějakou tu korunu. Rozhodně nebudete zklamáni.
Mimochodem: když tady tak pěju ódy na tuto kapelu, napadá mě, že je to vlastně skoro všechno na The Dark Side of the Moon. To je deska, které bych dal deset z deseti. A zároveň mě přitom napadá téma na další článek - kterým albům bych dal deset z deseti. Tak se těšte;)

10/10

P.S.: něco pro fandy Pink Floyd: zde najdete všechny koncerty, které vaši miláčci odehráli. Na hlavní stránce najdete určitě mnoho dalších zajímavostí.

No comments: