Saturday, December 23, 2006

Robbie Williams - Rudebox

Robbie Williams
Rudebox
EMI

6.2

I když jeho hudební vydavatelství vytrubuje do světa, že je to Robbie Williams, jak ho neznáte, není to tak zcela pravda. Robbie totiž vždy, více či méně, koketoval s taneční hudbou. Ať už to byla pecka Rock DJ, singl Radio z jeho bestofky, anebo koneckonců vynikající Tripping z minulé Intensive Care.
A je milé, že Robbie, i když je nadmíru úspěšný, nechce ustrnout ve svém vývoji, točit stále stejnější desky a jen žít ze svého jména, uhrančivého kukuče a natáčení reklam pro T-Mobile. A tak si na sebe hodil bundu a tepláky Adidas a là Gwen Stefani a natočil Rudebox.
Vůbec ona inspirace Gwen je zřejmá. A nejen jí. Na nové desce jsou znát vlivy všeho, co je zrovna trendy. Takže to máme Gwen, tedy moderní pop šmrnclý r’n’b, pak trocha grimu, jako od The Streets, aby to znělo britsky. Co dál? Dnes je v módě retro, osmdesátkový sound a zároveň nadčasový a inteligentní pop… Ano, tušíte správně, Pet Shop Boys, kteří zprodukovali pátou She’s Madonna a sami hostují v jedenácté We’re the Pet Shop Boys. Takže teď tam nahážeme všechno, co se mi líbí, pravil velký Robbie a jak řekl, tak udělal, tedy udělal coververze nemála písniček, mezi kterými je třeba Bongo Bong od Manu Chao. Ta sice nemá ten roztomilý neanglický přízvuk jako v originálu, ale přesto z nějakého důvodu prostě funguje, jako Robbie samotný - já vlastně ani nevím, proč ho mám rád…
Jenže je tu jedno, zato velké „ale“. Rudebox obsahuje sedmnáct písniček a obavy z kvantity na úkor kvality jsou oprávněné. Na desce je toho zkrátka moc; jsou zde potenciální megahity (Lovelight, The Actor), ale bohužel i vata - ke konci už deska zdaleka nejede tak jako v první polovině.
Upozornění: jestli jste byli šokováni singlem Rudebox, pak vězte, že je to oproti albu jako celku trochu klam tělem, stejně jako třeba Vertigo a deska How to Dismantle an Atomic Bomb (U2), anebo Juicebox a First Impressions of Earth od The Strokes. Rudebox jako deska je mnohem popovější, melodičtější a méně futurističtější než singl.
Mám pocit, že když Robbie bude pokračovat v cestě, kterou nastolilo toto album, vybere si příště producenty na míru (na což on prostředky určitě má) a odstraní neduhy z Rudeboxu, natočí své zásadní album. Co se ale týče současnosti, tak si stáhněte jen to nejlepší a jestli se chcete cítít opravdu cool, raději si poslechněte Lady Sovereign. Té to na rozdíl od Robbieho sežerete všechno i s navijákem.

Nej kousky:
The Actor, Lovelight, Rudebox

No comments: